ANGLIE BEZ AGENTURY - odhlášení z pojišťovny, NINo, EHIC...

S tímto článkem bych ráda navázala na předchozí první část. Pro mě tohle zařizování bylo trošičku náročné, musíte si všechno oběhat a rozhodně Vás to nestojí málo času. Na VB je super, že nemusíte zařizovat žádné vízum, ale než odletíte, musíte zajít na svojí pojišťovnu, kterou musíte informovat o odhlášení.
PROČ??? Zaměstnavatel za Vás platí sociální a zdravotní a ve dvou zemích najednou pojištěni být nemůžete.
Na Vaší pojišťovně obdržíte dokumenty, které musíte vyplnit a stačí je naskenovat a zaslat emailem. Následně pak musíte odevzdat i kartičku pojištěnce. A to je tak jedna jediná věc, která je opravdu nejdůležitější před odletem. Vše co je důležíté vyplnit ve formulářích Vám poradí na Vaší pojišťovně.

TIP: Před odletem si zajděte do směnárny. Doporučuji EXCHANGE nebo PETRA FINANCE, kde můžete získat VIP kurzy.

Bez práce nejsou koláče a bez NINo není práce. Pro ujasnění "NINo" znamená National Insurance Number, což je 9-ti místní číslo, pod kterým jste evidovaný po celé Anglii, bez kterého nemůžete pracovat a dokonce Vám bez zadání tohoto čísla nezaloží bankovní účet. 
!!!Proto je velmi důležíté co nejdříve zavolat na číslo: 03456000643, a domluvit si schůzku pro zhotovení Nina, na které se čeká minimálně týden.

Na co se Vás můžou ptát?...Při telefonické domluvě pro zařízení osobní schůzky v Job centru se Vás můžou zeptat na:
Jste v Anglii poprvé? A jak dlouho tu jste-chcete zůstat?
Jste svobodný?
Kolik Vám je let?
S kým bydlíte a kde?
Co tu děláte? 
Máte tu rodinu?
Proč chcete NINo?
Jak dlouho chcete pracovat?
....a různé další otázky, které můžou být otravné

Mám NINo a co dál?...Pro vyplnění pracovní smlouvy je nutné znát číslo svého bankovního účtu. Takže hned jak obržíte poštou své NINo, ihned klusejte do banky pro zřízení účtu. Já jsem si vybrala LLOYDS BANK, která mi přišla nejlepší, jelikož je bez POPLATKŮ.
Ale pozor! Aby Vám otevřeli účet, musíte mít s sebou: 
  • PROOF OF IDENTITY - ID či pas
  • NINo (především dopis, kde je Nino napsané, udělají si kopii)
  • PROOF OF ADDRESS (pokud nebydlíte zrovna někde, kde není elektrika či nájem bytu psán na Vaše jméno, uznávají i dopis, který Vám napíše Váš zaměstnavatel a tím Vám tak potvrdí, že opravdu bydlíte na "téže" adrese. Za proof of address považují i UK řidičský průkaz).
!!!KAŽDÁ BANKA MÁ JINÉ POŽADAVKY...Proto je dobré si předem zavolat a zjistit, co vše budou po Vás chtít
Evropský průkaz pojištění EHIC, který je bezplatný, si můžete zařídit v pohodlí online. Stačí kliknout na tuto stránku APPLY FOR EHIC NOW a vyplnit formulář. Vaše karta Vám bude zaslána poštou. Mě osobně dorazila do týdne. Tato karta Vám bude sloužit jako naše kartička pojištěnce u obvodního doktora či na pohotovosti. Získáte tak pojištění u instituce NHS-DWP. Tato informace Vám pak bude k dobru, když se znovu budete přihlašovat u Vaší české pojišťovny.

Pokud někdo chcete zůstat v Anglii opravdu na dlouhou dobu, je dobré si ve Vašem okolí najít nějakého praktického lékaře (GP). Stačí zajít pro formuláře, ty obsahují důležité informace (i anamnézu), které vyplněné donesete zpět a pak už jen čekáte na objednání.  Já jsem tedy této možnosti nevyužila, ale moje zkušenosti s pohotovostí jsou otřesné. Never more... 

Na závěr je také důležíté pořídit si britskou sim kartu. Zvolila jsem GiffGaff, jelikož mi cenově přišla nejvýhodnější. Každý měsíc si zakupujete goodybag. Já si vybrala ten za 7.50GBP, kde jsem měla neomezené sms a volání s 1GB mobilním internetem.

Snad Vám tyto všechny informace budou k užitku. Pro jakékoliv nesrovnalosti či otázky piště do komentářů.
DĚKUJI ZA PŘEČTENÍ :-) 

Nikol.

4 komentáře

  1. Také mám tuto banku, ale před třemi lety jsi ani ten NIN nemusela mít na založení účtu, teď už je to těžké založit účet tady, protože bude brexit už moc nechtějí zakládat účty a to také záleží na jakého úředníka narazíš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu. Také je to hlavně o tom, na koho v bance narazíš. Já jsem teda narazila na super úředníka, ale furt mu nevyhovoval dopis od zaměstnavatele jako proof of address, takže jsem lítala z práce, do banky a furt dokolečka...Než jsem přišla na Lloyds, uvažovala jsem nad HBSC bank, ale tam mi banku nechtěli otevřít, protože po mě chtěli UK řidičák..No a brexit to už je jiná kapitola, jsem zvědavá jak to teď všechno bude. :) Děkuji za komentář a přeji hezký den. :)

      Vymazat
  2. Ahoj, super článek díky Nikol, za 3 týdny razím do Birminghamu. Bydlení už mám, práci hodlám hledat až tam. Tvůj blog určitě budu sledovat pečlivě a možná se i ozvu s nějakou otázkou osobně.
    Dan
    PS: pokud si chcete přečíst o Erasmu v Portugalsku, mrkněte na r-93.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Interesting post dear! thanks for sharing xx

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! ♥